första veckan -bagerigänget


Första veckan har nu passerat. 
Utmattande, lärorik och rolig skulle vi på bagerisidan beskriva den. 

Klockan 3 ringer väckarklockorna i stugan och det blir frukostdags. Kaffe, macka och multivitaminjuice har blivit standarden här. 
Någon timma därefter låser vi stugan och lämnar på cyklar. Förvirring i mörkret har skett på morgonen, på grund av dåligt ljuse på campingen (om man nu får skylla på de) och det tog oss enda tills fredag som vi med säkerhet kunde cykla ifrån stugan till jobbet. 

Ca 4.40 anländer vi och en snabbt ombyte av kläder och sedan jobbdags. Var annan dag har en av oss varit på bageridelen och den andra på kondis. Vi har blivit väl blötta och killarna är väldigt roliga, skämtsama och hjälpsamma. För det mesta har vi (Felicia & Nanny) fått jobba tillsammans även om vi började på olika avdelningar. 
Vissa förvirringar med språket mellan osas alla  men de går att skratta bort. 
Gällande produktionen så år det större skillnader än vad vi hade kunnat tro. Medans vi i Sverige har mer vetedeg (kanelbullar, slättbullar, krämbullar) och små kakor, så har de mer matiga bakverk. De blandar in köttfärs och korv.  Så som worstenbroodjes vilket är en brödliknande deg med köttfärs inuti eller saucijzenbroodies som är en mördeg liknande deg fast med korv inuti. Idag, fredag, fick vi vara med att göra de förstnämnda, även i början på veckan fick jag (Felicia) smaka på en.. Intressant smak, men ingen direkt favorit. 

Men sortimentet är också  mycket sötare än sveriges. Tillexempel bullarna vi fick göra nyss.. Det var en get liknande vete, fast utan kardemumma, som man rundrev i maskin och sedan doppade man dom i råråsocker och lät dom ligga i ca 10m min i ett berg av socker. Sedan rullade man ut dom till korvar, bäddade ner om i sockret och väntade i ytterligare 10 min (minst), sedan vände man dom upp och ner och bäddade ner dom i socker och väntade ytterligare 10 min. Lite smått drygt men emellan väntade så fick man tid till disk och små städning eftersom dessa var de sista vi gjorde. Sedan så rullade man ut dom lite till och snurrade dem till spiraler. 
Vi fick sedan smaka vars en, jag var väldigt skeptisk men Nanny såg fram emot de. Till våran förvåning var de inte så söta som man kunde tro. De var lite karamelliserade och vi kunde känna igen smaken liknande till fattiga riddare. 

Sedan var det hemdags, lite matdags för mig eller middagspowernap för Nanny. Sängdags innan klockan 10, sedan började det om igen. 

Nu är det taco dags med film,
Doei,

Felicia & Nanny
(Srivet fredag 23/3)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helgen och Amsterdam

Torsdagen - Tilburggänget

Fredagen den 23 mars